Provincie Utrecht wil tóch spoorbomen bij tramoverweg Koekoekslaan

Er moeten toch spoorbomen komen bij de tramoverweg op de Koekoekslaan nabij het Sint Antonius Ziekenhuis. Afgelopen maandag gebeurde hier het zoveelste ongeluk tussen een tram en een personenauto. Al jaren wordt gediscussieerd over spoorbomen, maar eerder zag de provincie de noodzaak niet. Tot nu, want in de commissievergadering van de Provinciale Staten is vanmiddag de kwestie besproken.

Verantwoordelijk gedeputeerde André van Schie zegde daarin toe dat er extra maatregelen moeten komen. Tramongelukken zijn niet onbekend in Nieuwegein. In het voorjaar van 2021 ontspoorden drie trams na een botsing met een auto. Toenmalig gedeputeerde Schaddelee zei naar aanleiding van die ongelukken geen reden te zien om de overwegen beter te beveiligen met spoorbomen. Gedeputeerde André van Schie ziet het anders want hij gaf vanmiddag aan: “De veiligste oplossing aan de Koekoekslaan is het plaatsen van overwegbomen.” De provincie en gemeente Nieuwegein moeten daar samen in optrekken. Op korte termijn worden daarnaast al extra maatregelen genomen om de overweg beter zichtbaar te maken.

tramongeluk

De afgelopen tijd heeft de provincie onderzoek gedaan naar de veiligheid van de trams. Bij dat onderzoek, dat in de afrondende fase zit, zijn twintig tramkruisingen in Nieuwegein en Utrecht bekeken. Bij de tramoverweg bij de Koekoekslaan, waar afgelopen maandag een tram ontspoorde na een aanrijding met een auto, zijn “de zichtlijnen onvoldoende”, luidt de conclusie. Ook dwingen de stoplichten het wegverkeer niet voldoende om op tijd stil te staan.

Eerst slachtoffers
Omwonenden gaven eerder al aan dat de overgang onveilig was en dat de verkeerslichten beter afgesteld moeten worden. “Mijn stoplicht ging vorige week op groen, terwijl de tram nog over de kruising met de Richterslaan reed”, zegt Jessica. “Als ik direct ging rijden toen het groen werd, was ik misschien wel tegen de achterkant van de tram aangereden.” Haar moeder maakte eerder iets vergelijkbaars mee. “Die reed door oranje, en terwijl ze het spoor overstak begonnen de trams al met rijden.”

Gerben Horst, gemeenteraadslid voor het CDA in Nieuwegein, pleit al jaren om te kijken waar slagbomen zin hebben. “Het is onbestaanbaar dat er eerst slachtoffers moeten vallen voordat er kritisch gekeken wordt. In de beoordeling van de kruisingen kijken de provincie en de gemeente te veel naar de papieren werkelijkheid.”

Het ongeluk op de kruising met de Koekoekslaan van maandagavond is de derde in vijf jaar tijd. Er staan geen slagbomen. “Het betreft altijd een tram uit de richting IJsselstein en een auto vanuit oostelijke richting”, vertelt Horst. “‘s Avonds staat de zon laag en word je als automobilist verblind. Dan zie je een verkeerslicht niet of onvoldoende. Ook hoor je in de auto misschien de bel niet. De tram zien aankomen is moeilijk, omdat er allemaal struiken staan.”

Files
Of er op alle twintig kruisingen uit het provincieonderzoek slagbomen gaan komen, is nog niet duidelijk. De provincie benadrukt dat slagbomen ook nadelen hebben. “Weggebruikers staan vaak meermalen per uur voor een gesloten slagboom, wat leidt tot files. Ook kruipen ongeduldige mensen soms onder slagbomen door, met alle gevolgen van dien. De inrichtingen van kruispunten is daarmee maatwerk, en slagbomen zijn niet overal de beste oplossing.”

Daarom wil de provincie niet alleen de mogelijkheid van spoorbomen onderzoeken. Een nieuwe campagne moet weggebruikers ook bewuster maken van de gevaren. “Het negeren van een rood stoplicht, bewust of door afleiding, leidt in alle gevallen tot een gevaarlijke situatie”, zegt een woordvoerder van gedeputeerde Van Schie.

“De vraag is of weggebruikers bewust rood licht negeren, of onbewust, hier hebben we geen onderzoek naar gedaan. Trambestuurders zijn daar alert op, en worden hier in hun opleiding goed in getraind. Maar een tram heeft een behoorlijk lange remweg, ook bij lage snelheden. Daarom starten we over een aantal maanden opnieuw een campagne om weggebruikers bewust te maken van de langere remweg van trams.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

One thought on “Provincie Utrecht wil tóch spoorbomen bij tramoverweg Koekoekslaan

  1. Ans

    Mijn zoon heeft daar ongeveer 25 jaar geleden al zijn auto totall loss gereden.
    Wordt hoogtijd dus, die spoorbomen!!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk